پادکست چیست؟

پادکست چیست
  • دسترسی:
  • نوع فایل:
  • دسته بندی: مقاله علمی
  • تگ ها:
  • زمان:
  • منابع:

شاید شما هم این جمله را شنیده باشید که می‌گوند تنها صداست که می‌ماند. پادکست یا پادپخش  (podcast) نوعی محتوای صوتی است که با وجود تازه بودن عموما ما را به یاد رادیو در زمان قدیم می‌اندازد. پادکست یکی از بهترین ابزارهای آنلاین برای اطلاع ‌رسانی و انتشار مطالب و اطلاعات مفید در زمینه‌های مختلف به‌ صورت صوتی است. بسیاری از افراد علاقه دارند تولید محتوای پادکست را به عنوان یک شغل دنبال کنند. در ادامه با ما همراه شوید تا درمورد پادکست، راه‌های تولید و دسترسی به آن، تاریخچه پادکست و… آشنا شوید.

تعریف پادکست

اولین بار اصلاح پادکست توسط Ben Hammersly  در روزنامه گاردین به کار برده شد. این کلمه از سال 2004 تا به امروز مورد استقبال افراد زیادی قرار گرفته است.  پادکست در واقع مجموعه‌ای از فایل‌های صوتی است که از قسمت‌های صوتی و گفتاری متمرکز بر یک موضوع خاص ساخته شده است. این محتوای آنلاین می‌تواند مثل یک سریال چندین فصل داشته باشد و به صورت اپیزودی و ادامه ‌دار پخش شود و یا درباره موضوعات مختلف باشد.

به طور کلی پادکست رادیوی عصر جدید است که می‌توانند به عنوان برنامه‌های رادیویی درخواستی در هر زمان و هر مکان برای شنونده در دسترس باشند. این محتواهای آنلاین توسط تهیه کنندگان برنامه و به صورت آنلاین تهیه می‌شوند. آن‌ها صدای خود، مصاحبه‌ها، جلوه‌های صوتی، موسیقی و سایر عناصر صوتی را درمورد هر موضوعی بدون محدودیت منتشر می‌کنند.

پادکست‌ها مثل کتاب صوتی یا رادیو، قابل شنیدن هستند و می‌توان از طریق نرم افزارها و پلتفرم‌های مخصوص به آن‌ها دسترسی داشت. برای اینکه تعریف پادکست و پیچیدگی‌های را به طور کامل دریابید؛ نیاز است در ادامه با ما همراه باشید.

تاریخچه پادکست

دو واژهiPod   و  Broadcastingمنشا اصلی کلمه پادکست هستند. این روش ارائه‌ی محتوا، در سال ۲۰۰۴ محبوبیت پیدا کرد و گسترش یافت؛ پادکست گاهی رادیوی اینترنتی یا وب آوا نامیده می‌شود. در فوریه ۲۰۰۴ Ben Hammersly در روزنامه گاردین مقاله‌ای نوشت که در آن به این موضوع اشاره می‌کرد. برای شرح این کار کلمات مختلفی بکار برده شد که در بین کلمه پادکست هم به چشم می‌خورد. اما قبل از او افراد زیادی همچون تریسان لوییس، دیو واینر، کریستوفر لیدون و… نیز در بنیان گذاری ایده پادکست دخیل بوده‌اند.

چگونه پادکست گوش دهیم

چگونه می‌توانم پادکست گوش بدهم؟

شما می‌توانید با استفاده از هر دستگاهی که می‌تواند فایل‌های صوتی را پخش کند، مانند تلفن هوشمند، لپ تاپ، آی پد و استفاده کنید. برنامه‌هایی مانند اسپاتیفای، Apple podcasts، آیتونز، گوگل پادکستز و…  پلتفرم‌های مخصوص گوش دادن به این محتوای آنلاین هستند. برای یافتن پادکست‌های مورد علاقه خود، می‌توانید دسته‌ها و ژانرهای مختلف را در برنامه یا پلتفرم انتخابی خود جست و جو کنید و آن را به علاقه مندی‌های خود اضافه کنید. گوش دادن به پادکست‌های مختلف می‌تواند باعث رشد شما در زمینه‌های مختلف شود.

4 ویژگی‌ پادکست‌ها

پادکست‌ها به دلیل ویژگی‌های جذابی که دارند؛ مخاطبان زیادی را نیز در طی این سال‌ها کسب کرده‌اند. پادکست‎‌ها با هدف ایجاد راهی مستقل برای عموم افراد برای انتقال پیام و به وجود آوردن مجموعه‌ای از افراد با افکار مشابه، منتشر می‌شوند. همین موضوع سبب ممتاز شدن و پر طرفدار بودن پادکست‌ها شده است. پادکست‌ها به دلیل رایگان بودن، استفاده راحت و تنوع موضوعی بالا محتوایی مناسب برای سرگرمی هستند.

  1. رایگان بودن پادکست برای شنوندگان: تنها هزینه پرداختی برای دسترسی به پادکست‌ها به طور معمول هزینه اینترنت است و همین موضوع باعث شده که پادکست یک فایل صوتی معمولی نباشد و نسبت به سایر محتواها متفاوت باشد.
  2. پادکست‌ها موضوعات متنوعی دارند: پادکست‌ها به دلیل وجود آزادی بیان و عدم تعلق داشتن به ارگان‌های دولتی و سانسور نشدن موضوعات متنوعی دارند. وجود تنوع در محتوا باعث می‌شود افراد با هر سلیقه‌ای که دارند، به گوش دادن به پادکست‌ها علاقه مند شوند.
  3. فضای راحت و صمیمی پادکست‌ها: هیچ قانون خاصی برای نحوه صحبت کردن در پادکست‌ها وجود ندارد، به همین دلیل ففضای پادکست تکراری نخواهد بود و انتقال مفاهیم در این فضا راحت‌تر خواهد بود.
  4. استفاده راحت از پادکست‌ها: شما می‌توانید در هر زمان و موقعیتی که هستید، به راحتی و با استفاده از اینترنت از محتوای صوتی پادکست‌ها استفاده کنید.

انواع پادکست

انواع پادکست‌ها

اگر به عنوان یک شنونده به دنبال پیدا کردن محتوایی مرغوب برای سرگرمی یا یادگیری هستید، باید بدانید که پادکست‌هایی با موضوع مصاحبه و صحبت درمورد تجارب دیگران، داستان گویی با منظره سازی، اظهار نظر در مورد موضوعات در مونولوگ یا نمایشی تک نفره، گفت و گوی آزاد با میزبان مشترک و… در بین عموم مردم محبوب‌ترند. به هر حال شما می‌توانید علایق خود را در اپلیکیشن‌های مربوط به پادکست‌ها دنبال کنید.

پادکست تک گوینده

یکی از رایج‌ترین شکل‌های تولید پادکست این است که صدای یک نفر را به عنوان گوینده می‌شنویم. فردوسی‌خوانی، ناوکست، نقال‌باشی و پادکست‌هایی که به شکل داستان‌‌گویی تک نفره روایت می‌شوند از جمله پادکست‌های تک گوینده هستند. نکته مهم در استفاده از این سبک وجود این است که گوینده آن باید با تغییر لحن، تن صدا و استفاده از حالت‎های مختلف در زمان گویندگی تلاش کند که فضای یکنواخت و خسته کننده ای برای مخاطبان به وجود نیاورد.

پادکست گفتوگو محور و مصاحبه‌ای

این پادکست معمولا با شرکت دو یا چند میزبان و چند نفر به عنوان میهمان ضبط می شود. در این سبک از پادکست‌ها میزبان معمولا یک نفر است و هر بار یک یا چند مهمان را به برنامه دعوت می‌کند و در مورد موضوع برنامه گفت ‌و گو می‌کنند. در این نوع، یک مجری در هر قسمت با یک مهمان جدید مصاحبه می کند. مهم‌ترین محتواهایی که با این سبک ضبط می‌شوند شامل: مصاحبه در مورد شغل افراد و نقد کتاب یا فیلم است.

پادکست ترکیبی

بعضی از پادکست‌ها ترکیبی از چند نوع محتوای مختلف هستند. برای مثال «رادیو جولون»، «زندگی واقعی» و…از جمله محتواهای ترکیبی هستند. به طور مثال به یک محتوای داستانی که توسط دو نفر به طور گفت و گو محور تعریف می‌شود؛ پادکست ترکیبی گفته می‌شود. شما اجازه دارید برای تولید این محتواهای آنلاین از همه روش‌ها استفاده کنید به شرطی که موضوعات تمام بخش‌ها به یکدیگر مرتبط باشند.

چگونه پادکست درست کنیم

چگونه پادکست بسازیم؟

فرآیند ساخت پادکست نسبتا ساده است. و با داشتن یک محتوای خوب، به راحتی می‌توانید یک پادکست جذاب تهیه کنید. وقتی حرف حسابی برای گفتن داشته باشید، با استفاده از ابزار و تجهیزات مخصوص ضبط صدا بهترین پادکست را تولید خواهید کرد. البته توجه کنید که برای شروع نیازی نیست که بهترین میکروفون بازار را داشته باشید، با نرم‌افزارهای ضبط گوشی و یک اتاق ساکت هم می‌توانید شروع کنید و در ادامه با گرفتن بازخوردها امکانات و تجهیزاتِ مناسب را اضافه کنید. مراحل تولید پادکست به شرح زیر است:

  1. موضوعی را برای تولید محتوا انتخاب کنید.
  2. فرمت مناسب محتوای خود را مشخص کنید.
  3. برای نمایش خود یک نام جذاب بگذارید.
  4. اثر هنری روی جلد ایجاد کنید.
  5. آماده سازی تجهیزات
  6. یک سرویس میزبانی پادکست را انتخاب کنید.
  7. برنامه ریزی
  8. ضبط
  9. ویرایش
  10. آپلود

استفاده از پادکست‌ها در کسب و کار

در واقع پادکست‌ها را می‌توان در زمینه‌های مختلف تولید کرد. از جمله این زمینه‌ها استفاده از پادکست‌ها برای کسب و کار است. شما به عنوان یک کارفرما می‌توانید با توجه به موضوع کاری خود پادکست‌های مختلفی را تولید کنید. به ‌صورت کلی شما کمی‌توانید با استفاده از پادکست علاوه بر کسب درآمد از تولید آن، کسب و کار خود را نیز تبلیغ کنید. البته توجه داشته باشید که شنیده شدن پادکست نیز خود نیازمند برندسازی و تبلیغ برای جذب مخاطب است.

شما با ساخت پادکست‌ها در مورد کار خود می‌توانید مخاطبان جدیدی را به کسب و کارتان جذب کنید. به طور مثال فردی که  یک فروشگاه اینترنتی موبایل دارد می‌تواند برای هر محصولش یک پادکست درست کند و ویژگی‌های محصول را در آن به مشتری توضیح دهد. و یا یک پزشک می‌تواند با توضیح دادن داروهای مختلف و کاربرد آن‌ها شنوندگان خود را راهنمایی کند.

پادکست در ایران

آمارها و تحقیقات نشان می‌دهد که طرفداران پادکست و شنوندگان آن در پلتفرم‌هایی مثل اسپاتیفای موجی افزاینده دارد. پادکست‌های فارسی به موضوعات متنوعی پرداخته و می‌توانند آموزنده، انگیزشی، سرگرم‌کننده یا فکری باشند. به طور کلی افراد به دلیل یادگیری و آموزش، افزایش دانش و آگاهی در حوزه های مختلف، سرگرمی، تفریح و پر کردن اوقات فراغت به انواع پادکست‌ها با موضوعات متنوع گوش می‌دهند.

سخن آخر

همانطور که در این مقاله خواندید، ما در سایت فردیت به بررسی انواع پادکست، تعریف مفهوم پادکست و راه‌های دسترسی به آن‌ها با شما صحبت کردیم. معنی پادکست اگرچه ساده به نظر می‌رسد؛ به حدی گسترده شده است که نمی‌توان فقط به یک تعریف بسنده کرد. استقبال رو به افزایش از پادکست‎‌ها موجب شده که این صنعت رو به توسعه و روشدی باور نکردنی باشد.

سوالات متداول

بهترین پادکست‌های ایرانی کدامند؟

رادیو راه، رادیو ساگا، چنل بی، بی پلاس و… از معروف‌ترین پادکست‌های فارسی هستند.

آیا گوش دادن به پادکست می‌اتواند موجب توسعه فردی شود؟

بله، پادکست‌های بسیار زیادی در زمینه توسعه فردی و خود شناسی در پلتفرم‌های مختلف وجود دارد که می‌توانند کمک کننده باشند.

چه تجهیزاتی برای ساخت پادکست لازم داریم؟

برای ساخت این محتوای آنلاین به کامپیوتر، پایه میکروفون، نرم افزار ضبط و ویرایش و…. نیاز داریم.

از چه برنامه‌ای می‌توان برای ساخت پادکست استفاده کرد؟

برای ساخت پادکست می‌توان ازاپلیکیشن‌هایی مثل Adobe Audition، Audacity ،Sound Forge  استفاده کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *