سخت گیری و جدیت بیش از اندازه نسبت به مسائل زندگی

سخت گیری در زندگی
  • دسترسی:
  • نوع فایل:
  • دسته بندی: مقاله علمی
  • تگ ها:
  • زمان:
  • منابع:

بعضی از افراد بدون اینکه توجه کنند با وجود شرایط زندگی خوب، باز هم به خودشان سخت می‌گیرند. سخت گیری در زندگی به دلیل باورها و نگرش‌های غلطی است که از زمان کودکی در ذهن افراد شکل گرفته و سطح انتظارات افراد را نسبت به آنچه که هستند بالاتر برده است.

افرادی که به خودشان سخت می‌گیرند، شاید از نظر دیگران عملکرد خیلی خوب یا عالی‌ای داشته باشند، اما به نظر خودشان هنوز عیب و ایراداتی دارند که باید آن‌ها را برطرف کنند. از این رو هیچ زمان احساس آرامش ندارند و در نهایت استرس و اضطرابی که به دنبال سخت گرفتن زندگی پدیدار می‌شود؛ موجب بروز عواقب بدی همچون از دست دادن سلامت روان و افسردگی می‌شود.

نشانه‌های سخت گیری در زندگی

سخت گیری در زندگی در نهایت باعث افسردگی، وسواس فکری و سایر مشکلات روانی می‌شود. نشانه‌‌های زیر علائمی بارز در مورد افرادی است که با سخت گیری نسبت به مسائل زندگی دست و پنجه نرم می‌کنند. برای پی بردن به این موضوع که تا چه حد سخت گیر هستید باید بتوانید این ویژگی‌های نادرست را به تدریج در خود کمرنگ کنید.

1 مهربان بودن با دیگران و توجه نکردن به خود

محبت کردن به دیگران و عدم توجه به خود یکی از نشانه‌های جدی بودن در زندگی است. در واقع این نوع عشق ‌ورزیدن همراه با عذابی سخت است که فرد برای راضی نگه داشتن افراد و از دست ندادن آن‌ها به خواسته‌های خود توجه نمی‌کند. این فرد با اینکه متوجه این مسئله و اثرات مخرب آن هست؛ باز هم نمی‌تواند همان طور کهه با سایر افراد مهربان است با خودش هم مهربان باشد.

2 عذرخواهی بیش از حد نشانه‌ای از سخت گیری در زندگی

سخت گیری در زندگی باعث می‌شود شما برای هر اشتباه بزرگ یا کوچکی خود را مقصر بدانید و حتی در مواقعی که نیازی به عذرخواهی نیست، ویا هنگامی که مشکل اصلا به شما ارتباطی ندارد؛ عذرخواهی می‌کنید. عذرخواهی نابجا نشان می‌دهد که شما علاوه بر کمبود اعتماد به نفس از مشکل جدی گرفتن زندگی هم رنج می‌برید و در ذهن خود انتظار دارید همه چیز به بهترین شکل ممکن اجرا شود.

3 بیش از حد فکر می‌کنید.

ممکن است خودتان را متقاعد کنید که فکر کردن در مورد چیزی به مدت طولانی، کلید رسیدن به موفقیت است، اما معمولاً اینطور نیست. سخت گیری در زندگی موجب می‌شود ذهن شما همواره در حال تصور کردن اتفاقات در آینده و گذشته باشد؛ این موضوع باعث می‌شود فرد نسبت به آینده مضطرب و برای گذشته پشیمان باشد.

سخت گیری در زندگی

4 جلوی احساسات خود را میگیرید.

افرادی که در زندگی به خود سخت می‌گیرند؛ همواره در بروز احساسات دچار مشکل می‌شوند. سخت گرفتن زندگی و عدم ابراز احساسات می‌تواند به دلیل این باشد که فرد می‌خواهد قود را قوی نشان بدهد تا شکننده و آسیب پذیر نباشد. نشان ندادن احساسات عوارض بسیار زیادی از جمله افسردگی، اختلالات اضطرابی، سوءمصرف مواد مخدر و… را به دنبال دارد.

5 از اشتباه کردن بیزارید.

اگر قرار باشد مدت زیادی به اشتباهی که کرده‌ایم فکر کنیم تا بتوانیم نکته‌ای را برای درس گرفتن از آن پیدا کنیم، باید مدام روی اشتباهاتمان تمرکز کنیم که این موضوع می‌تواند جلوی پیشرفت ما را بگیرد. باید بدانیم که هیچ کس بی عیب و نقص نیست و از اشتباهی که کردیم، گذر کنیم. جدی گرفتن زندگی باعث می‌شود شما نتوانید خود را برای اشتباهاتتان ببخشید و همواره خود را به خاطر آن‌ها سرزنش کنید.

هاروی مک کی نویسنده کتاب “شنا با کوسه‌ها بدون آنکه زنده بلعیده شوید” در مورد اینکه خود را برای اشتباهات سرزنش نکنید می‌‌گوید: در زمانی‌ که خود را برای خطاهای گذشته سرزنش می‌کنید و یا از هر موضوعی فاجعه درست می‌کنید؛ دست نگه دارید و نفس عمیق بکشید و سپس از خود بپرسید برای کسب موفقیت چه کاری را می‌توانم همین الان و در حال حاضر انجام دهم. همین کار باعث می‌شود از ناامیدی و سرزنش خود دست برداریم و با انگیزه‌ای درست دوباره برای رسیدن به موفقیت در زندگی گام برداریم.

6 به جای شادی برای موفقیت بر شکست‌های خود تمرکز دارید.

سخت گیری در زندگی باعث می‌شود افراد همواره معتقد باشند که ناتوان هستند و باید روی برطرف کردن مشکلات خود تمرکز کنند. این افراد به راحتی علل شکست خود را شناسایی می‌کنند و تمام توان خود را برای برطرف کردن آن‌ها به کار می‌گیرند. اما آن‌ها در زمان موفقیت نمی‌دانند چطور باید خوشحال باشند و موفقیت خود را ب عنوان یک دستاورد بزرگ نمی‌پذیرند. سخت گیری نسبت به مسائل زندگی باعث می‌شود این افراد در زمان شکست مدام خود را سرزنش کنند و موفقیت‌های خود را نیز دست کم بگیرند.

باید بدانید که نادیده گرفتن تلاش‌هایی که در مسیر موفقیت انجام داده‌اید؛ قرار نیست به شما انگیزه‌ای برای تلاش بیشتر بدهد بلکه فقط سبب ناامیدی و احساس خود کم بینی می‌شود. پس به موفقیت‌های کوچک و بزرگ خود ارزش بدهید و در عین حال برای رسیدن به موفقیت‌های بیشتر با درس گرفتن از شکست‌ها، بیشتر از قبل تلاش کنید.

7 به دیگران حسودی می‌کنید.

حسودی کردن شما را در موقعیتی قرار می‌دهد که نسبت به خودتان احساس تحقیر کنید. در واقع، حسادت شامل داشتن پنداره‌ای ناکافی راجع به خود است که به دنبال سخت گیری در زندگی و انتظار به فوق العاده بودن در همه زمینه‌ها بروز می‌کند. فرد حسود، زندگی دیگران را از روی ظاهر و شادی‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی ثبت می‌کنند، قضاوت می‌کند و به این فکر می‌کند که می‌تواند از آن‌ها بهتر باشد و به نظرش آن چیزی که دارد کافی نیست!

8 از تعریف یا نقد شدن متنفرید.

از اینکه نقد شوید متنفرید زیرا با شنیدن هر نظر منفی راجع به خود گمان می‌کنید اشتباهات زیادی دارید و عملکردتان به اندازه کافی خوب نبوده است. مهم نیست که نقد سازنده باشد یا مخرب، در هر صورت مورد نقد قرار گرفتن را دوست ندارید زمانی که کسی به شما می‌گوید می‌توانستید بهتر عمل کنید، احساس تنفر و ناامیدی زیادی را نسبت به خود دارید که حتی ممکن است در بعضی زمینه‌ها انگیزه شما برای ادامه کارتان را از بین ببرد.

عدم پذیرش تعریف‌های دیگران، نشانه‌ای بر این مسئله است که به خودمان سخت میگیریم. آدمهای سختگیر دارای یه سیستم گفتگوی درونی بدبین هستند که حتی وقتی یک تعریف واقعی از آنها اتفاق می‌افته اون تعریف را دروغ یا ساده انگاشتن تلقی می‌کند. در بعضی از موارد جدی گرفتن زندگی باعث می‌شود فرد احساس کند طرف مقابل نمی‌تواند ایرادات کار را ببیند و به همین دلیل هم تعریف دیگران را جدی نمی‌گیرد.

مقابسه نکردن خود با دیگران راهی برای مقابله با سخت گیری در زندگی

5 راهکار مقابله با سخت گیری نسبت به مسائل زندگی

سخت گیری در زندگی باعث می‌شود شما نتوانید از تمام جنبه‌های زندگی به اندازه کافی لذت ببرید و در نهایت بدلیل همین موضوع با شکست‌های زیادی روبرو شوید. در ادامه با ما همراه باشید تا راهکارهای مبارزه و مقابله با سخت گیری در مسائل زندگی را برای شما توضیح دهیم.

1 خودتان را با کسی مقایسه نکنید.

هر کسی در زندگی‌اش لحظه‌های خوب و بدی را گذرانده است و چیزی که درمورد همه ما صدق می‌کند این است که تنها لحظات موفقیت و خوشی را به دیگران نشان می‌دهیم. پس دست از قضاوت کردن خود و مقایسه کردن خودتان با دیگران بردارید تا آرامش خاطر بیشتری داشته باشید. چرا که خندیدن‌ها و شادی‌ها فقط بخشی از زندگی افراد است و همه‌ در زندگیشان مشکل دارند و فقط آن‌ها را به نمایش نمی‌گذارند. اگر به مقایسه‌ی خودتان با دیگران بپردازید، زندگی برای شما سخت خواهد شد و هیچ وقت از خود راضی نمی‌شوید.

2 نگران آینده نباشید.

روی آن چه در حال حاضر انجام می دهید تمرکز کنید و آن را در حد توانایی خود انجام دهید. شما باید به این فکر کنید که شما روی آینده و اتفاقاتی که قرار است برایتان بیفتد، هیچ تسلطی ندارید و بپذیرید که زندگی غیر قابل پیش بینی است. در نظر داشته باشید که هر مسئله‌ای که شما را عذاب می‌دهد ممکن است تا چند وقت دیگر بی اهمیت باشد و یا حتی مشکلی که در حال حاضر دارید با گذر زمان حل شود.

3 از اشتباهات خود درس بگیرید اما روی آن‌ها تمرکز نکنید.

متمرکز شدن روی اشتباهی که مرتکب شدید، مشکلی را برطرف نمی کند بلکه صرفا احساس نا کافی بودن را به شما انتقال می‌دهد. علاوه بر این باعث می‌شود که شما برای انجام ادامه کار خود نیز بی انگیزه شوید و یا حتی از انجام هدفتان کناره گیری کنید.

وقتی احساس اشتباهات گذشته را دارید، نمی توانید تمام تلاش خود را برای انجام وظایف فعلی خود انجام دهید. شما باید بدانید که همه اشتباه می کنند و تلاش کنید که از اشتباهات و شکست‌های خود برای رسیدن به موفقیت درس بگیرید و سپس از فکر کردن بیش از حد به آن‌ها دست بردارید.

4 دید مثبتی به مسائل داشته باشید.

برای شاد بودن بودن فقط کافی است دید مثبتی نسبت به همه مسائل زندگی داشته باشیم. اینگونه می‌توانیم حتی در سختی‌های اجتناب ‌ناپذیر زندگی هم شاد باشیم. دید مثبت به زندگی باعث می‌شود شما اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید و در نهایت دیگر برای هر اشتباه کوچکی خودتان را سرزنش نکنید. در نهایت سخت گیری در زندگی با داشتن دید مثبت و تلاش برای لذت بردن از زندگی کاهش می‌یابد.

سخت گیری در زندگی با داشتن عزت نفس

5 عزت نفس داشته باشید.

اگرچه مقدار کمی خود انتقادی لازم است تا بدانیم کجاها به پیشرفت احتیاج داریم، اما باید عزت نفس هم داشته باشیم و خودمان را دوست داشته باشیم؛ چرا که عزت نفس بالا سبب مثبت نگری، سازگاری، روشن فکری، پذیرفتن خویشتن و کنار آمدن با مشکلات می‌شود و در نتیجه تقویت همین احساس درونی می‌تواند به درمان سخت گیری نسبت به مسائل زندگی کمک بزرگی بکند. پس انقدر به خودتان سخت نگیرید و کمی با خود مهربان‌تر باشید.

سخن آخر

در این مقاله در مورد نشانه‌های سخت گیری و جدیت در مسائل زندگی و راهکارهایی برای برطرف کردن این احساس صحبت کردیم. شما می‌توانید با مراجعه به سایت فردیت اطلاعات بیشتری در زمینه روش‌های درمان سخت گیری در زندگی کسب کنید و با توسعه فردی و افزایش مهارت‌های خود به موفقیت‌های بیشتری دست یابید.

سوالات متداول درمورد سخت گیری در زندگی

1_ با افراد سخت گیر چه برخوردی داشته باشیم؟

سعی کنید این افراد را درک کنید، به آن‌ها گوش دهید و تا جایی که ممکن است با آن‌ها رو راست باشید.

2_ راهکارهای تقویت عزت نفس چیست؟

هدفمند بودن، درخواست کمک از دیگران، توجه به موفقیت‌ها، مثبت اندیشی و… می‌توانند جهت افزایش عزت نفس موثر باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *