دوره آموزشی مذاکره - 80% تخفیف تا پایان هفته مشاهده دوره

چرا نمی‌توانیم صبح زود از خواب بیدار شویم؟

صبح زود بیدار شدن
  • دسترسی: آزاد / بدون نیاز به اشتراک
  • نوع فایل: مقاله متنی
  • دسته بندی: مقاله علمی
  • تگ ها:
  • زمان: 7 دقیقه
  • منابع: به زودی

اگر صبح زود بیدار شدن برایتان سخت است و نمی‌توانید به راحتی از تخت خواب دل بکنید؛ باید بدانید که تنها نیستید. بیشتر افراد بزرگسال حداقل به 7 ساعت خواب در طول شبانه روز نیاز دارند و بسیاری از آن‌ها برای رفتن به سر کار و انجام امور زندگی مجبورند سحرخیز باشند. با اینکه بیدار شدن از خواب صبح برای بسیاری از افراد کار دشواری است؛ بررسی‌ها نشان می‌دهند که افرادی که صبح زود بیدار می‌شوند دارای سلامت جسمانی و روانی بهتری هستند و در مقابل بیماری‌های روحی و جسمی مقاومت بیشتری دارند.

4 دلیل اصلی مشکل صبح زود بیدار شدن

سحر خیزی یا زود بیدار شدن، یکی از اعمال مهمی است که می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی و افزایش بهره وری در انجام وظایف و برنامه ‌ها کمک کند. این احتمال وجود دارد که مشکل خواب شما به طور کامل یک شبه ایجاد نشده باشد و مشکل صبح زود بیدار شدن صرفا به دلیل علاقه زیاد به خوابیدن و یا کمبود خواب نباشد. سبک زندگی روزانه‌، وضعیت جسمانی، و مصرف دارو‌های مختلف می‌توانند از جمله علت‌های این مشکل باشند. در ادامه دلیل اصلی مشکل صبح زود بیدار شدن را توضیح می‌دهیم.

اختلالات مربوط به خواب

شما ممکن است از بی خوابی، خواب پریشی، راه رفتن در خواب، وحشت شبانه، خر و پف کردن و… رنج ببرید که باید توجه داشته باشید این موارد تاثیر زیادی بر خواب و کیفیت آن دارند، و در نهایت باعث مشکل صبح زود بیدار شدن می‌شوند. علاوه بر این‌ها افزایش سن نیز موجب پدید آمدن اختلالات خواب و مشکل در به خواب رفتن می‌شود.

منظم نبودن ریتم و ساعت بدن

ساعت داخلی طبیعی بدن که چرخه خواب و بیداری را تنظیم می‌کند مسئول اصلی ایجاد نظم در ریتم شبانه روزی است. برخی از افراد به طور طبیعی تمایل به شب بیداری دارند که در این شرایط صبح زود بیدار شدن بسیار سخت می‌شود. توجه داشته باشید که اگر ساعت خوابتان کم باشد؛ طبیعتا بدنتان به استراحت بیشتری نیاز خواهد داشت و صبح زود بیدار شدن برای شما سخت خواهد بود. برای رسیدن به مقدار خواب کافی، شبها زودتر به رختخواب بروید.

انجام فعالیت‌های پر انرژی قبل از خواب

درگیر شدن در فعالیت‌هایی که جسم و ذهن را تحریک می‌کند و انرژی زیادی از شما می‌گیرد؛ آرامش ذهن و جسم شما را بر هم می‌زند و نهایتا موجب مشکل صبح زود بیدار شدن می‌شود. ورزش کردن نزدیک به زمان خواب، استفاده از دستگاه‌های الکترونیکی درست قبل از خواب، مصرف کافئین در ساعات پایانی روز یا شب، خوردن شام سنگین و چرب ضربان قلب و متابولیسم شما را بالا برده و از کیفیت خوابتان می‌کاهد. در نتیجه صبح روز بعد خسته خواهید بود و تمایلی برای سحرخیز بودن نخواهید داشت.

شرایط سلامت جسمی و روانی

اضطراب، استرس و افسردگی می‌تواند باعث بی‌حالی و خواب‌آلودگی شود. تکرر ادرار، درد مضمن، آپنه در خواب و وقفه‌های تنفسی، سندرم پای بی قرار، نارکوپسی از جمله بیماری‌های جسمی هستند که کیفیت خواب فرد را پایین می‌آورند. علاوه بر این‌‌ها  داروهای آلرژی مانند آنتی هیستامین‌ها و مهارکننده‌های لوکوترین نیز می‌توانند باعث خواب آلودگی شوند و بیدار شدن در هنگام صبح را دشوار کنند.

آموزش صبح زود بیدار شدن

14 راهکار آموزشی برای صبح زود بیدار شدن

اگر شما هم صبح‌ها دیر از خواب بیدار می‌شوید و به خاطر آن خودتان را با سوال‌هایی مثل چرا نمی‌توانم صبح زود بیدار شوم؟ یا چرا صبح‌ها انقدر خسته‌ام سرزنش می‌کنید؛ باید بدانید که همه می‌توانند سحرخیز بودن را تجربه کنند، البته اگر راه و روش آن را بدانند. حال که دلایل اصلی مشکل صبح زود بیدار شدن را آموختیم؛ می‌توانیم با به کار گیری راه حل‌هایی که در ادامه آورده شده سحرخیزی را تجربه کنیم.

  1. از خودتان بپرسید که هدف از صبح زود بیدار شدن چیست؟

برای اینکه صبح‌ها با انگیزه بیشتری از خواب بیدار شوید؛ از خودتان بپرسید که اصلا چرا می‌خواهید سحر خیز باشید؟ همین کار باعث می‌شود شما هدف‌های خود را به خوبی بشناسید و صبح‌ها با انگیزه بیشتری به خاطر تحقق رویاهایتان از خواب بیدار شوید.

  1. عادات خواب سالم داشته باشید.

بدن خود را آرام آرام به صبح زود بیدار شدن وادار کنید. برای این کار در ساعت مشخصی به رختخواب بروید و صبح هم در ساعت مشخصی از خواب بیدار شوید.

  1. استفاده از دستگاه‌های الکترونیکی قبل از خواب ممنوع

تکنولوژی مغز شما را بیدار نگه می‌دارد و نور آبی ساطع شده از دستگاه های الکترونیکی می تواند با تغییر میزان هورمون‌های بدن بر کیفیت خواب شما تأثیر گذار باشد. پس سعی کنید قبل از خواب از دستگاه‌های الکترونیکی نظیر لپ تاپ، تلفن همراه و… استفاده نکنید؛ چا که با ورود این دستگاه‌ها به زندگی روزمره، کیفیت خواب افراد نیز به مرور کمتر شده است.

  1. اتاق خواب خود را فقط به خواب و استراحت اختصاص دهید.

اتاق خواب فقط مخصوص خواب و رابطه جنسی است. این کار به شما کمک می کند تا هنگام ورود به اتاق خواب تنها به خواب فکر کنید و برای انجام فعالیت‌های دیگر آمادگی نداشته باشید. دقت داشته باشید که به هیچ عنوان داخل اتاق خوابتان کارهای خود را انجام ندهید.  سعی کنید میز کار خود را از اتاق خوابتان دور نگه دارید. اگر در اتاق خواب باشید، مغز شما دائم وسوسه می‌شود که دقایقی را دوباره استراحت کند.

صبح زود بیدار شدن

  1. یک روتین آرامش بخش قبل از خواب داشته باشید.

فعالیت‌های آرامش بخش مانند خواندن، حمام گرم، گوش دادن به موسیقی آرام و آهسته یا موسیقی بی کلام و حتی ماساژ قبل از خواب می تواند به شما کمک کند تا راحت‌تر به خواب بروید. سعی کنید با انجام دادن فعالیت‌های لذت بخش ذهنتان را از افکار منفی دور کنید و در آرامش کامل به رخت خواب بروید.

  1. به اندازه کافی بخوابید.

بزرگسالان به طور متوسط به ۷ تا ۸ ساعت خواب در شب نیاز دارند. خوابیدن در طی ساعات مناسب و منظم و عدم شب زنده داری کمک بسیار زیادی به سحرخیزی می‌کند.

  1. نور طبیعی دریافت کنید.

قرار گرفتن در معرض نور طبیعی می‌تواند به تنظیم ساعت بیولوژیکی بدن شما کمک کند. سعی کنید جاهایی بخوابید که بدیلی وجود نور در صبح امکان بیشتر خوابیدن نداشته باشید.

  1. ورزش کنید.

ورزش منظم می‌تواند به بهبود کیفیت خواب و شادابی در طول روز کمک کند. انجام ورزش در صبح، زود بعد از بیدار شدن به شما کمک می‌کند راحت‌تر با صبح زود بیدار شدن کنار بیایید و انرژیتان را نیز بیشتر می‌کند. با این حال، از ورزش شدید در نزدیکی زمان خواب خودداری کنید.

  1. استفاده از کالای خواب مرغوب و محیط خواب مناسب.

بالش و تشک مناسب می‌توانند به شما کمک کنند تا راحت تر بخوابید. استفاده از کالای خواب مرغوب کیفیت خواب شما را عمیق‌تر می‌کند. اتاق خواب خود را تاریک، ساکت و خنک، با دمای حدود 18 تا 22 درجه سانتی گراد نگه دارید تا خواب مفیدتری داشته باشید.

  1. از استرس و اضطراب خود بکاهید.

استرس و اضطراب بر کیفیت خواب شما تأثیر می‌گذارد. شما می‌توانید با انجام انواع ورزش‌ها، مشاوره درمانی و… از استرس و اضطراب خود بکاهید. انجام تمرینات آرامش بخش مانند یوگا یا مدیتیشن سبب ایجاد حس آرامش و رهایی از استرس و اضطراب می‌شوند.

آموزش صبح زود بیدار شدن

  1. برای خودتان آلارم بگذارید.

تنظیم آلارم در یک ساعت مشخص می‌تواند به تدریج منجر به ایجاد عادت سحرخیزی بدون نیاز به ساعت هوشمند و آلارم شود. به طور کلی وقتی خواب کافی داشته باشید می‌توانید بدون آلارم به راحتی از خواب بیدار شوید.

  1. پاشیدن آب سرد به صورت

روی صورت خود آب سرد بپاشید. در واقع با پاشیدن آب سرد روی صورت، به فرد شک وارد می‌کند و مغز را به سمت هشیاری می‌برد. همین کار ساده خواب را از سرتان می‌پراند و شما را برای شروع یک صبح عالی آماده می‌کند.

  1. با متخصصان و مشاوران در زمینه خواب مشورت کنید.

اگر با همه توصیه‌های بالا باز هم به نتیجه نرسیده‌اید می‌توانید با مراجعه به یک مشاور خوب در زمینه اختلالات خواب، مشکل صبح زود بیدار شدن را در خود برطرف نمایید.

  1. در صورت لزوم از داروهای خواب کمک بگیرید.

اگر با وجود رعایت نکاتی که گفته شد باز هم نمی‌توانید درست بخوابید و صبح‌ها زود بیدار شوید؛ استفاده از داروهای خواب بامشورت پزشک می‌تواند مناسب باشد.

سخن پایانی

همانطور که مشاهده کردید در این مقاله ما درمورد عواملی که باعث بروز مشکل صبح زود بیدار شدن و عدم سحرخیزی می‌شوند صحبت کردیم. در ادامه نیز 14 راه درمان موثر مشکلات خواب و سحرخیزی را آموزش دادیم تا شما هموطنان عزیز بتوانید با مراجعه به سایت فردیت به اصلاح مشکلات خود در زمینه خواب بپردازید.

سوالات متداول درمورد صبح زود بیدار شدن

صبح زود بیدار شدن چه فوایدی دارد؟

رفع مشکل صبح زود بیدار شدن می تواند به تقویت سیستم ایمنی، خلق و خوی بهتر، تمرکز بیشتر، تحریک پذیری کمتر، بهبود هوشیاری و… کمک کند.

بهترین ساعت برای بیدار شدن چه زمانی است؟

این موضوع کاملا به خود شما بستگی دارد و به طور کلی بیدار شدن در ساعت 8 صبح به همان اندازه خوب است که بیدار شدن در ساعت 4 صبح. مهم این است که خواب کافی داشته باشید.

چه علائمی نشاندهنده نداشتن خواب کافی است؟

خمیازه‌های ممتد، خستگی، عدم تمرکز، کج خلقی و… نشاندهنده کم خوابی و یا اختلال در خواب است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *