دوره آموزشی مذاکره - 80% تخفیف تا پایان هفته مشاهده دوره

چطور فرزند با اعتماد به نفس بالا تربیت کنیم؟

فرزند با اعتماد به نفس
  • دسترسی: آزاد / بدون نیاز به اشتراک
  • نوع فایل: مقاله متنی
  • دسته بندی: مقاله علمی
  • تگ ها:
  • زمان: 7 دقیقه
  • منابع: به زودی

اعتماد به نفس مهارتی است که کودک شما را به انجام کارهای جدید و چالش بر انگیز متمایل می‌کند و همانند هر مهارت دیگری می‌تواند تقویت شود. اعتماد به نفس در کودکان خیلی زود رشد می‌کند و از آنجا که پدر و مادر نقش تاثیر گذار و پر رنگی در تربیت فرزند دارند؛ می‌توانند با تربیت فرزند با اعتماد به نفس موفقیت فرزند خود در آینده را تضمین کنند. اعتماد به نفس برای پیشرفت تحصیلی، روابط اجتماعی موثر، رسیدن به رضایت و آرامش در زندگی و به طور کلی موفقیت در زندگی، اهمیت زیادی دارد.

اهمیت تربیت فرزند با اعتماد به نفس

چرا داشتن اعتماد به نفس اینقدر مهم است؟ اعتماد به نفس به معنای باور داشتن به خود، دوست داشتن خود و آگاهی به ارزش وجودی خودتان، و همچنین تکیه‌ کردن بر توانایی‌ها جهت پیش ‌بردن اهداف و رسیدن به خواسته‌ها است. فردی که اعتماد به نفس کافی دارد، با چالش‌های جدید رو به‌ رو می‌شود و در راه رسیدن به بهترین‌ها تلاش می‌کند. کودکانی که دارای اعتماد به نفس هستند، توانایی‌های خود را می‌شناسند و نسبت به خود اعتماد کافی دارند. این امر باعث می‌شود فرد ذهنیت قوی‌تری در سنین بزرگسالی داشته باشد. ویژگی کودکان با اعتماد به نفس عبارتند از:

  • استفاده درست و مناسب از فرصت‌ها
  • مدیریت استرس و فشارهای روانی به شیوه درست
  • تمایل زیاد به یادگیری و انجام تجربه‌های جدید
  • ایجاد روابط اجتماعی سالم و پایدار
  • عملکرد تحصیلی فوق العاده
  • مسئولیت پذیری
  • توانایی در تصمیم گیری

نشانه‌های کمبود اعتماد به نفس در کودکان

نشانه‌های کمبود اعتماد به نفس در کودکان

کودکان ممکن است به دلایل مختلفی دچار عدم اعتماد به نفس شوند. محیط خانوادگی و نحوه‌ی تربیت، بزرگ شدن در محیط‌های پرتنش، توقعات بیش از حد بزرگ والدین،  تجربه‌های منفی مثل تحقیر شدن، ناتوانی جسمی و یا مشکلات روحی و احساس کافی نبودن از جمله دلایل کمبود اعتماد به نفس است. در ادامه ویژگی کودکان بی اعتماد که می‌تواند به دلیل ترس از شکست یا باور به ناتوانی خود در انجام کارها باشد؛ آورده شده است.

  • افکار منفی دارند.
  • احساس بدی نسبت به خودشان دارند. به طور مثال احساس زشت بودن یا احمق بودن می‌کنند.
  • در ذهنشان همواره در حال مقایسه کردن خود با هم سن و سالانشان هستند.
  • به دستاوردهای خود افتخار نمی‌کنند و احساس کمبود دارند.
  • علاقه کمی به انجام فعالیت‌های گروهی دارند.
  • نوسانات خلقی دارند. مثلا گاهی ساکت هستند و گاهی هم پرخاشگری می‌کنند.
  • نسبت به افکار دیگران درباره خودشان بسیار نگران هستند می‌خواهند توسط دیگران تایید شوند.

تربیت فرزند با اعتماد به نفس

9 راهکار تربیت فرزند با اعتماد به نفس

اعتماد به نفس یک عامل محافظتی برای سلامت رفتاری، روانی و اجتماعی است که به عنوان سپری در برابر شکست ها، فشارها و رفتارهای مخرب عمل می‌کند. کودکان با اعتماد به نفس می‌دانند که شکست مشکلی ندارد و با درس گرفتن از اشتباهات خود دوباره تلاش می‌کنند. همانطور که گفته شد والدین به عنوان اولین و موثرترین الگوی فرزندان هستند و به همین دلیل والدین باید راهکارهای تقویت اعتماد به نفس فرزند خود را یاد بگیرند و در تربیت آن‌ها به کار بگیرند. والدین عزیز، شما می‌توانید در ادامه با آموزش اعتماد به نفس دادن به فرزند با ما همراه باشید.

1 به فرزندتان عشق بدهید.

ابتدایی‌ترین و مهم‌ترین چیزی که به تربیت فرزند با اعتماد به نفس کمک می‌کند؛ عشق ورزی و دوست داشتن بی قید و شرط است. کودک خود را در آغوش بگیرید و به او بگویید که دوستش دارید. اگر کودکان احساس کنند که والدین آنها را بخاطر توانایی‌ها یا کارهای درستشان دوست دارند؛ با کوچکترین اشتباه دچار کمبود اعتماد به نفس و احساس ناکافی بود می‌شوند. دوست داشتن بی قید و شرط باعث افزایش اعتماد به نفس در کودکان می شود پس به فرزندتان یاد آوری کنید که دوست داشتن شما به خاطر وجود خود اوست نه کارهایی که می‌کند.

2 فرزندتان را به کسب تجربه جدید سوق دهید.

شما به‌عنوان والدین موظف هستید فرزند خود را برای کسب تجارب جدید تشویق کنید. اجازه دهید فرزندتان چیزهای جدید را امتحان کند و با چالش‌های آن‌ها مقابله کند. موفقیت در مهارت‌های جدید باعث می شود کودک اطمینان داشته باشد که بر هر مشکلی غلبه می‌کندو از پس هر کاری بر می‌آید. کودکانی که اعتماد به نفس پایینی دارند اغلب از امتحان کردن کارهای جدید یا چالش‌های تازه اجتناب می‌کنند. امتحان چالش‌های جدید باعث افزایش اعتماد به نفس در کودکان می‌شود و به آن‌ها آموزش می‌دهد تا در مقابله با مشکلات جدید به درستی عمل کنند.

3 با فرزندتان وقت بگذرانید.

با اختصاص دادن وقت و زمان مناسب برای کودک به اونشان دهید که فرزندتان برایتان مهم است. انجام فعالیت‌های مشترک مفرحی مثل بازی کردن، قصه خواندن، غذا خوردن، پیاده روی کردن، وقت گذراندن در طبیعت، به گردش رفتن و… می‌تواند پیوند شما با کودک را قوی‌تر کند و بر تربیت فرزند با اعتماد به نفس تاثیر مثبتی داشته باشد. والدین باید زمانی را با کودکان خود بگذرانند تا به آن‌ها نشان دهند که ارزشمند هستند. این کار باعث تقویت اعتماد به نفس کودک می‌شود.

4 کودکانتان را تشویق کنید تا علایقشان را دنبال کنند.

کودکان در زمانی که به چیزی علاقه‌مند می‌شوند؛ تمام تلاش خود را برای بهترین بودن در انجام آن کار صرف می‌کنند. تشویق کودکان برای دنبال کردن علایقشان در نهایت باعث پیدا کردن مهارت و افزایش اعتماد به نفس در آن‌ها می‌شود. فرزند با اعتماد به نفس در نهایت می‌تواند در چالش‌های پیش روی خود موفق‌تر عمل کند.

5 افکار مثبت را در ذهن کودک خود پرورش دهید.

یکی از مهم‌ترین موارد در آموزش اعتماد به نفس دادن به فرزند، القای افکار مثبت به او است. برای این کار از جملاتی مانند تو می‌توانی، تو قوی هستی و… استفاده کنید و به کودک یاد بدهید که نگاهی مهربان‌تر به زندگی داشته باشد تا بتواند با قوای بیشتری به روبرویی با چالش‌های زندگی بپردازد. توجه کنید که استفاده از جملاتی مانند تو برای انجام این کار خیلی کوچک هستی، تو بچه هستی، تو نمیدانی و… خود داری کنید.

آموزش اعتماد به نفس در فرزندان

6 هدفمندی را به فرزندتان آموزش دهید.

به فرزندتان کمک کنید تا اهداف معقول را انتخاب کرده و جهت تحقق آنها نهایت تلاش خود را به کار ببرد. به فرزند خود یاد بدهید به موفقیت‌های کوچک خود افتخار کند و خودتان نیز فرصت‌های موفقیت را برای تربیت فرزند با اعتماد به نفس فراهم کنید. توجه کنید که عدم تناسب فعالیت ها و هدف هایی که کودکان دارند با توانایی ها و سن آن ها، می تواند تلاش برای کاری سخت و دشوار کند و نهایتا منجر به شکستشان شود. شکست می‌تواند باعث نا امیدی و از دست رفتن اعتمااد به نفس در کودک شود و ایمان او را نسبت به توانایی‌های خود خدشه دار کند.

7 ارتباط ورزش و فرزند با اعتماد به نفس

ورزش‌کردن و کسب مهارت به کودک نشان می‌دهد که توانایی‌های مختلفی دارد. در نتیجه تمامی ورزش‌ها می‌توانند روی اعتماد به نفس کودک اثر مثبت بگذارند. علاوه بر این‌ها ورزش‌های تیمی می‌توانند باعث تقویت توانایی مدیریت ارتباطات اجتماعی هم بشوند. فعالیت‌های بدنی همانند رقص، پیاده روی، یوگا، ورزش‌های رسمی، ورزش‌های گروهی مثل فوتبال و والیبال، دوچرخه سواری و… می‌توانند علاوه بر سلامت جسمانی سلامت روحی فرد و اعتماد به نفس او را نیز تقویت کنند.

8 به فرزندتان اجازه انتخاب و تصمیم گیری دهید.

دادن اختیارات به کودکان  از میان موارد انتخاب شده توسط شما باعث می شود آنها احساس قدرت کنند به عنوان مثال، از او بپرسید برای ناهار از بین ماکارونی و خورشت کدام را ترجیح می‌دهد و یا از او بخواهید تا لباس‌هایی که می‌پوشد را خودش انتخاب کند. به مرور زمان همین تصمیم‌ گیری‌های کوچک در نهایت به فرزند شما کمک می‌کند تا بتواند انتخاب‌های درست‌تری در مواجه با تصمیمات مهم زندگی خود داشته باشد.

9 ارتباط آموزش مسئولیت پذیری و فرزند با اعتماد به نفس

به کودک خود وظایف و مسئولیتی را متناسب با سنش بدهید تا به شما کمک کند. این کار باعث می شود که فرزند شما احساس مفید بودن و شایستگی داشته باشد. درخواست کمک از کودکان باعث بالابردن اعتماد به نفس در آن‌ها شده و باعث پرورش فرزند با اعتماد به نفس می‌‌شود. مسئولیت‌هایی مانند کمک کردن در آشپزی، تنظیم میز، پیاده روی سگ‌ها، بردن لباس‌ها برای لباس شویی، کمک به مادر در جمع کردن لباس ها و یا غذا دادن به خواهر یا برادر کوچکتر و…  به فرزند شما احساس شایستگی می‌دهد و اعتماد به نفس آن‌ها را تقویت می‌کند.

سخن پایانی

همانطور که گفته شد تقویت اعتماد به نفس در دوران کودکی یکی از مهم‌ترین وظایف والدین است چرا که کودکان در این سنین تاثیر پذیری بسیار زیادی از پدر و مادر خود دارند. از آنجا که اعتماد به نفس مهارتی کلیدی برای موفقیت در زمینه‌های مختلف است؛ تقویت آن با استفاده از راهکارهای مختلف اهمیت زیادی پیدا می‌کند. شما عزیزان می‌توانید با مراجعه به سایت فردیت اطلاعات بیشتری درمورد اعتماد به نفس و تربیت فرزند با اعتماد به نفس کسب کنید.

سوالات متداول درمورد فرزند با اعتماد به نفس

1_آیا تعریف و تمجید بیش از اندازه برای کودکان مضر است؟

بله، تعریف و تمجید زیادی باعث می‌شود کودک احساس کند دیگر نیازی به تلاش ندارد و از ارتقای خود در زمینه‌های مختلف منصرف شود.

2_برای تربیت فرزند با اعتماد به نفس از چه جمله‌هایی استفاده کنم؟

جمله‌هایی مثل من از تو سپاسگزارم، تو زیبا هستی، تو باهوشی، تو با استعداد هستی، تو ایده‌های فوق‌العاده‌ای داری، خیلی خوشحالم که مادر/ پدر تو هستم، من به تو ایمان دارم، تو مهم هستی و… برای تقویت افکار مثبت در کودکان بسیار موثر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *